torsdag, november 06, 2008

Vad är problemet?

Det blev inget kompromissförslag om könsneutrala äktenskap. Regeringen väljer istället att överlåta frågan åt riksdagen. Jag tycker det är beklagligt att regeringen inte lyckats nå en samsyn i frågan.

Själv är jag anhängare av Göran Hägglunds förslag om att kyrkan skulle förlora vigselrätten och att en myndighet istället skulle registrera människors samlevnad. Typ som i Frankrike. Detta alternativ borde för länge sedan ha varit den givna lösningen. Förslaget respekterar nämligen både religionsfriheten, och den gör skillnaden mellan stat och kyrka klar.

I likhet med Expressens ledare hade jag nog förväntat mig att detta initiativ skulle uppfattas som en välsignelse av de som länge kämpat för att få bort diskrimineringen. Jag kan inte riktigt se vad som skulle vara problemet med en sådan lösning?

De flesta större svenska ledarredaktioner, bland annat liberala DN, har ju ställt sig bakom förslaget om civilregistering, och en bred samling av grupper har yttrat sig positiva till förslaget. Allt ifrån ideologiska liberaler, RFSU, värdekonservativa, till aktiva ateister och flertalet kristna samfund.

Så, vad är problemet?