onsdag, november 17, 2010

Självskadebeteendet ökar!

Igår kunde vi höra att självskadebeteendet ökar vilket är djupt oroande samt tragiskt.

Jag brukar med jämna mellanrum påminna om elevhälsovårdens betydelse och att elevhälsoteamen är en viktig del av skolans arbete med våra barn och ungdomar. Den här artikeln kanske kan få någon till in på mitt spår...

Läs; http://svt.se/2.22620/1.2236609/experter sjalvskadebeetendet okar bland ungaEftersom självskadebeteendet startar i 12-års åldern så är skolsköterskans arbete jätteviktigt. Att tidigt upptäcka och se det där barnet som inte riktigt strålar som de flesta mellanstadiebarn gör, eller som ständigt har lite magont, huvudvärk m.m.

Enligt rapporten som gjordes vid Lunds universitet förra året så har ca 40% av 1000 tillfrågade 14-15 åringar någongång avsiktligt skadat sig själva. Var åttonde hade skadat sig fem gånger eller mer!

Våra barn är vår framtid och arbetar vi inte förebyggande nu, så kommer vi har en tudelad generation, där den ena delen som inte har fått möjligheten att vare sig ha en vettig barndom, klarat sina skolstudier, vilket i sin tur leder till svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, som i sin tur leder till utanförskap och då står vi där och undrar... vad vi ska göra nu?

Mörkt resonemang? Ja möjligtvis men absolut nodvändigt!