lördag, mars 10, 2007

Ännu fler hjältar

En lördag kväll för en tid sedan står Anna, Louise och Charlotte, tre tjejer i övre tonåren och väntar på bussen in till stan. Plötsligt dyker ett moppegäng på runt 10-15 killar och ett par tjejer upp och vill ha cigaretter, och pengar av tjejerna, som säger nej varpå killarna blir förbannade och en av dem börjar slå med en glashammare mot en ruta i busskuren. Charlotte och Anna går ut ur busskuren och strax efter rasar rutan över den Louise som sitter kvar därinne. Som genom ett under klarar hon sig utan skador.

Samtidigt ger sig en annan kille i gänget på Anna som gått ut och börjar sparka och slå henne och tar sedan hennes väska. Därefter ger han sig på Louise som nyss fått rutan över sig. Han hinner slå ner och sparka henne innan Charlotte lyckas få bort honom, efter själv ha fått ta emot ett antal slag. Sedan drar de därifrån och tjejerna ringer polisen som kommer och tar upp en anmälan.

Där slutar ofta dessa alltför vanliga händelser, men denna gång kunde tjejerna faktiskt peka ut gärningsmännen och killarna kunde ställas inför rätta och dömas. Ett smärre underverk, men än mer fantastiskt är dessa tjejers enorma mod och styrka. Att först stå upp för sig själva och för varandra den aktuella kvällen och sedan orka med och stötta varandra under hela den långa processen fram till rättegång. De har bestämt sig för att inte låta dessa killar krympa deras liv och skrämma eller hindra dem från att göra vad de vill.

Jag hoppas att dessa tjejer vet hur fantastiskt modiga och starka de är och jag hoppas att deras oräddhet kan ge andra tjejer styrka att vara som dem. Vi behöver fler som er!