onsdag, mars 07, 2007

Vardagshjältar

Igår tillbringade jag dagen med att åka runt och besöka ett antal olika verksamheter som sedan årsskiftet ligger under den nya sociala resursnämnden som jag är vice ordförande i. Och jag måste säga att jag blev lyrisk över att få möta så många fantastiska och kompetenta människor. Alla tänkbara och otänkbara problem som människor råkar ut för, hur trasiga deras liv än är så finns det hopp, tack vare alla dessa otroliga människors arbete, engagemang och kunskap.

Så sällan uppmärksammas dessa hjältar i vardagen. Vi är, med rätta, fulla av beundran och hyllningar inför människor som gjort en eller flera prestationer, ingripanden eller annat. MEN vi glömmer ofta alla de människor som oförtrutet arbetar på, utan att tappa ork, intresse och engagemang. Ett arbete som inte sällan kostar på i den egna själen. Varför tycks vi se det som ett kall, något som vi helt enkelt bara kräver?

Det är bra att någon gång emellanåt få ha det där samtalet med någon person som arbetar med de svåra frågorna för att förstå hur skört livet ibland kan vara. Vi klagar över hur svårt det är att få ihop vår vardag med alla tider och måsten. Det är nog så jobbigt, men vi måste kanske också stanna upp ibland och fundera över vad som är egentligen är viktig. Hur vi skulle göra om vi plötsligt en dag stod inför det faktumet att vi måste välja en helt annan väg livet? Och vi som tack och lov inte där - låt oss åtminstone skänka en tanke till alla våra vardagshjältar. Vi behöver er så väl!